Hygienické limity hluku a realita

V reakcích na návrh Ministerstva zdravotnictví upravit realisticky hodnoty hygienických limitů hluku z dopravy v chráněném venkovním prostoru staveb, trvá laická veřejnost, různé aktivistické a ekologické organizace i veřejný ochránce práv na požadavku striktního dodržování stávajících hodnot těchto limitů.

K dosažení společenského konsensu je třeba zvážit obě strany daného problému. Na jedné straně míru společensky přijatelných zdravotních rizik expozice hluku z dopravy a na druhé straně technické a ekonomické možnosti dosažení požadovaného stavu.

Stanovení míry zdravotního rizika je v kompetenci Ministerstva zdravotnictví, které při jeho hodnocení vychází z metodik zpracovaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO), které byly v poslední době publikovány nebo se k publikaci připravují. Na těchto publikacích se aktivně podílí i NRL pro komunální hluk. Tyto přístupy jsou v diskutovaném návrhu Ministerstva zdravotnictví začleněny.

Technické (urbanistické a stavební), organizační a ekonomické možnosti řešení dosažení požadované akceptovatelné míry zdravotního rizika jsou v kompetenci orgánů pověřených správou území, řízením a organizací dopravy. Jako příspěvek k diskusi o možnostech těchto orgánů uvádíme materiál, který ve spolupráci s NRL pro komunální hluk zpracovala firma Akustika Praha, s.r.o.. Jde o úvahu, jak by musela klesnout intenzita dopravy na třech vybraných kritických komunikacích v Praze, aby bylo dosaženo nepřekročení stávajících hygienických limitů hluku z pozemní dopravy v noční době v chráněném venkovním prostoru staveb nacházejících se v těchto ulicích. Požadovaný pokles intenzity dopravy by pravděpodobně znamenal téměř úplnou rezignaci na dopravní obslužnost. Přitom, převedení dopravy na jiné komunikace znamená pouze přenesení problému jinam, přičemž i toto řešení je omezeno jednak stávajícím uličním systémem a jednak skutečností, že každá doprava má nějaký cíl, tj. někde končí, takže ji nelze z území zcela vymístit. Soudný posuzovatel pochopí, že „úřední“ možnosti omezení hluku z dopravy v chráněném venkovním prostoru obytných staveb jsou při stávající konstrukci vozidel i vozovek, intenzitě a skladbě dopravy a možnostech silniční a uliční sítě poměrně omezené. Což neznamená, že všechny možnosti nemají být využity. Nabízí se pak ještě jedna „občanská“ možnost, která se však zdá být pouze teoretická: Jsme, jako občané, ochotni snížit počet svých jízd např. na polovinu? Jen tímto způsobem je možné sladit tzv. konkurující si zájmy společnosti, kdy všichni chtějí ticho a zároveň všichni chtějí jezdit auty.

Novinky

Politika ochrany zdraví před hlukem v ČR
Ministerstvo zdravotnictví a Národní referenční laboratoř pro komunální hluk uspořádaly seminář Politika ochrany zdraví před hlukem v ČR ... »více
07.02.2024

Konzultační dny NRL pro komunální hluk 2024
Konzultační dny NRL proběhly koncem ledna v Brně ... »více
06.02.2024

Nové metodické doporučení
Metodické doporučení pro krajské hygienické stanice a Hygienickou stanici hl. m. Prahy k součinnosti s DESÚ ... »více
01.02.2024

Pf 2024
Přejeme vám vše dobré v novém roce ... »více
22.12.2023

»Zobrazit všechny aktuality
 
Národní referenční laboratoř pro komunální hluk
Tvardkova 1191, 562 01 Ústí nad Orlicí